Cara Untuk Berjaya Dan Lulus Temuduga

cara untuk berjaya dan lulus temuduga

Alhamdullillah guys pada hari ini saya akan mengupas cara untuk berjaya dan lulus temuduga dengan cemerlang supaya anda semua dapat menggapai impian yang diinginkan. Tips dan panduan untuk berjaya dalam temuduga atau interview session bak kata omputih ini disusun dengan rapi sekali. Semoga anda berada dikalangan orang yang sukses hendaknya.

Terdapat dua sektor pekerjaan utama iaitu bidang kerajaan dan swasta. Bagi sektor kerajaan pengambilan pekerja dibuat oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) atau Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri bagi kakitangan negeri di seluruh negara. Bagi sektor swasta pula pengambilan pekerja atau staf untuk mengisi kekosongan jawatan dibuat oleh syarikat masing-masing.

Platform yang digunapakai bagi permohonan pekerjaan sekarang ini adalah melalui website, email, whatsapp, telegram atau pun media sosial. Calon untuk temuduga juga biasanya dipanggil melalui medium online sahaja. Lebih canggih lagi temuduga atau interview calon dijalankan melalui video call sahaja.

Oklah tanpa membuang masa lagi mari kupas cara untuk berjaya dan lulus temuduga / interview dengan jayanya. Caranya adalah seperti berikut :

1) Sedia dan lengkapkan resume anda mengikut format terkini
2) Beli folder dan masukkan resume
3) Masukkan semua sijil akademik dan pencapaian mengikut keutamaan
4) Buat pendaftaran dalam web SPA jika ingin memohon pekerjaan sektor awam
5) Bagi sektor swasta mulakan pencarian kerja secara online mahupun offline
6) Setelah mendapat panggilan temuduga lapangkan masa anda untuk hari tersebut
7) Sediakan pakaian yang sesuai bagi persediaan interview
8) Bagi lelaki sediakan kasut hitam, stokin hitam, seluar berwarna gelap dan mesti sama warna dengan kot/blazer, baju lengan panjang putih, tali leher merah, tanda nama, rambut pendek dan kemas, positif dan perwatakan ceria
9) Sebenarnya pakaian untuk temuduga adalah subjektif kerana bergantung kepada jenis pekerjaan yang anda mohon
10) Bagi wanita pula sediakan baju kurung, kasut berwarna gelap, blazer, pakaian kemas, positif dan perwatakan ceria. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut lagi anda boleh google sendiri tips memilih pakaian formal untuk interview bagi wanita
11) Setelah dipanggil temuduga anda perlu banyak membaca dan mengkaji maklumat berkaitan syarikat/jabatan tersebut
12) Mantapkan pengetahuan dalam bidang pengajian semasa di kolej atau universiti
13) Semak semula pengalaman yang telah anda tempuh sebelum ini. Soalan temuduga banyak akan berkisar tentang pengalaman anda dan panel interview mahu melihat sejauh mana anda boleh menyelesaikan masalah
14) Tiba awal di tempat temuduga sekurang-kurangnya 10 - 15 minit lebih awal. Anda perlu kenal pasti laluan ke lokasi temuduga agar anda tiba tepat pada waktunya
15) Masuk bilik temuduga dengan penuh adab dan tatacara yang betul. Anda boleh cari maklumat ini di youtube atau pun google
16) Jawab soalan dengan penuh yakin berdasarkan knowledge dan experience anda sahaja
17) Jangan cuba untuk menipu atau twist soalan panel penemuduga kerana mereka lebih bijak daripada anda
18) Jawab apa yang ditanya sahaja melainkan panel temuduga meminta anda bertanya soalan kepada mereka
19) Banyak soalan yang popular yang sering tanya semasa temuduga. Anda boleh cari sendiri kat internet seperti mana anda menjumpai artikel ini, gunakan sedikit kreativiti yang dianugerahkan oleh Allah SWT
20) Jangan menghafal soalan, just fahamkan konteks soalan sahaja. Bila hafal kita akan lupa. Bila anda faham, kita akan boleh keluarkan semula dari otak. Tahu kan?
21) Setelah tamat temuduga ucapkan terima kasih kepada panel temuduga. Minta izin untuk ambil semula folder yang mengandungi sijil-sijil pencapaian anda

Semoga tips interview ini dapat membantu anda dalam membuat persediaan untuk menghadapi temuduga yang penuh dengan persaingan dan cabaran. Zaman ini merupakan era dimana ramai orang mempunyai kelayakan yang setaraf antara satu sama lain. Yang membezakan antara berjaya dan tidak berjaya dalam interview adalah kemahiran (soft skill and hard skill). Kemahiran akan datang melalui pengalaman. Semakin banyak pengalaman, semakin tinggi nilai sesuatu skill anda.

Kadang-kadang soalan yang ditanya oleh panel interview ni senang je. Apakah hobi anda? Kenapa anda sangat minat melakukan hobi tersebut? Bilakah waktu kita melakukan hobi tersebut? Sebenarnya mereka nak tengok cara kita menjawab soalan tersebut dan cara kita berfikir. Kalau bernasib baik hobi anda akan sama dengan hobi penemuduga tersebut, maka anda akan sama-sama berhuhu dengan interviewer tersebut haha..

Tahniah buat anda kerana hampir menamatkan pembacaan artikel cara untuk berjaya dan lulus temuduga ini. Jika sekiranya diakhir sesi temuduga panel memberikan peluang untuk anda bertanyakan soalan, saya sarankan anda bertanya apa yang mereka harapkan selepas ini daripada calon yang datang interview. Berkemungkinan mereka akan meminta anda menulis e-mel susulan selepas tamat temuduga atau boleh jadi mereka ingin meminta anda menghantar tugasan untuk membuat penilaian terhadap diri anda dan seterusnya melayakkan anda menjawat jawatan tersebut.

Saya rasa setakat ini dahulu kupasan cara untuk berjaya dan lulus temuduga pada kali ini dan semoga berjumpa lagi untuk entri akan datang. Sekiranya entri tips dan panduan temuduga ini bermanfaat silakan share link blog ini buat tatapan rakan-rakan seperjuangan.. Terima kasih.
Baca Selanjutnya...

Cara Mengira Berat Premix Batu Kasaran Dan Pasir

Cara mengira berat premix batu kasaran dan pasir

Assalamualaikum. Ok guys pada hari ini saya akan mengupas tajuk cara mengira berat premix, batu kasaran dan pasir supaya mudah bagi anda untuk memberitahu pengeluar atau supplier berapakah kuantiti bahan binaan yang diperlukan untuk projek anda.

Pada kebiasaannya pihak supplier atau pembekal akan bertanya berapa tan premix, crusher run dan pasir yang anda mahukan. Selepas itu barulah mereka akan beritahu harga atau keluarkan quotation kepada kita. Harga yang dikeluarkan adalah termasuk kos penghantaran ke tempat anda. Kos penghantaran tidak akan dikira sekiranya anda mempunyai kenderaan sendiri untuk mengambil bahan binaan ini daripada kedai pengeluar.

Baiklah tanpa membuang masa jom kita membuat kira-kira bagi berat premix, batu kasaran dan pasir :

Formula asas bagi berat adalah seperti berikut :
Formula berat (w) = isipadu (m3) x ketumpatan (kg/m3)
Isipadu = panjang x lebar x tinggi x ketumpatan
w = m3 x kg/m3

Dimana ketumpatan bahan bagi asphalt, crusher run dan sand adalah :
Premix = 2.3 tan per m3
Crusher run = 1.8 tan per m3
Pasir = 2 tan per m3

Katakanlah kita ada satu projek yang perlu dikira berat premix untuk area seperti berikut :
Panjang = 1000m
Lebar = 7m
Tebal = 60mm = 0.060m
Maka berat bagi premix adalah = 1000 x 7 x 0.060 x 2.3 = 966 tan

Oleh itu kita perlu order daripada pembekal sebanyak 966 tan premix. Konsepnya adalah sama jika sekiranya kita ingin membuat pesanan bagi crusher run dan pasir. Caj penghantaran menggunakan lori pembekal adalah berbeza mengikut jarak lokasi site anda. Semakin jauh tapak projek anda maka semakin meningkat kos penghantaran.

Bagi yang sudah biasa mengawasi projek pembinaan anda semestinya sudah mahir dalam membuat kiraan ini. Malah ada dikalangan engineer dan supervisor mempunyai formula tersendiri untuk convert berat bahan-bahan ini terus kepada tan. Jika sekiranya anda tidak pasti formula apa yang perlu digunakan untuk mendapatkan berat ini, anda boleh bertanya terus kepada pihak pembekal bahan binaan sebagai panduan asas. Malu bertanya sesat jalan hihi...

Semasa belajar di universiti, kolej atau pun sekolah kita pernah diajar cara untuk mendapatkan berat premix, crusher run, pasir, tanah, besi, konkrit, kayu dan lain-lain melalui formula dalam buku teks. Berat bagi sesuatu bahan menjadi berbeza-beza kerana dipengaruhi oleh ketumpatan bahan tersebut. Jika anda masih ingat kita menggunakan air untuk membuat ujikaji ketumpatan sesuatu bahan. Semakin tenggelam sesuatu bahan maka semakin tumpat bahan tersebut. Contohnya air lebih tumpat daripada minyak atau batu lebih tumpat daripada air.

Baiklah setakat ini dahulu penerangan berkaitan cara mengira berat premix, batu kasaran dan pasir untuk kali ini. Semoga artikel ini bermanfaat dan jumpa lagi untuk post akan datang. Selamat bekerja dengan penuh ikhlas kerana Allah SWT. Sekian.
Baca Selanjutnya...